26. toukokuuta 2008

Näin

Päiville:
Tämän idean olen saanut laiskuuttani ja pitsihuiveja tehdessä. Eli huiveissa (pyöreissä ja kanttisissa) on usein keskuspaneeli ja erikseen reunapitsi. Ne voidaan neuloa kokonaan erikseen ja ommella kiinni (en ole tehnyt, ajatuskin kauhistuttaa) tai neuloa kerralla (esim. Russian Faux Stole, jossa reunapitsi on siis osa kuviota) tai ensin neuloa keskuspaneeli ja sitten neuloa reunus, joka neulotaan samalla reunapitsin edistyessä kiinni keskuspaneeliin (opin tämän Large Rectangelin yhteydessä ja totesin nerokkuuden Cap Shawlin kanssa). Miksi ihmeessä tätä ei voisi siis soveltaa muihinkin neuleisiin tarpeen mukaan? Kuten todettua, laiska mikä laiska.

Luo reunapitsiä varten silmukat. Järkevintä olisi ehkä käyttää virkkausluontia tms. josta saa silmukat poimittua kolmen puikon päättelyä varten. Voi kyllä luoda ihan tavallisestikin, kyllä siitäkin saa silmukat poimittua tai ainahan voi ommella perinteisesti tuon reunapitsin saumapätkän.

Siis luo silmukat. Kun tulet ensimmäisellä kerroksella pitsin ulkoreunasta sisäreunaan, jätä viimeinen silmukka neulomatta. Siirrä se kuitenkin hetkeksi talteen oikealle puikolle. Nosta vasemmalla puikolla yksi silmukka keskuspaneelista (tai tässä tapauksessa hihan suusta). Siirrä se neulomatta jätetty silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja neulo nämä kaksi oikein yhteen. Itse koen tarpeelliseksi kiertää tuon nostetun silmukan, jotta ei jää isoja aukkoja. Käännä työ ja neulo seuraava kerros ihan normaalisti. Käännä taas ja neulo oikean puolen kerros muuten normaalisti, mutta muista tuo viimeisen silmukan ja nostetun silmukan yhteen neulominen. Olisi ehkä järkevää poimia valmiiksi nuo nostettavat silmukat, mutta minä tein nyt "luovien" eli nostin sitä mukaa kun hyvältä näytti (Cap Shawlissa silmukat olivat jo valmiiksi hollilla, kun ne jätettiin keskuspaneelin jälkeen päättelemättä - kyseessä siis oli täyspyöreä huivi).

Jännitysmomenttina on aina, sattuuko reunapitsin kuvio sitten yhdistämiskohdassa (kun reunapitsin alku ja loppu kohtaavat ympäri kuljettuaan) yhteen.... Nyt sattui. Ja on muuten sattunut melkein aina ennenkin. Large Rectangle tuotti hitusen vaikeuksia.

Nosta yksi. Huomaa oikealla viimeinen silmukka (vasemman puoleisin) neulomatta.


Palauta neulomaton vasemmalle puikolle ja neulo oikein yhteen.

Jotenkin tältä se näyttää luonnossa.

Ja tällainen hihansuu tuli. Matleena taisikin arvata mitä tästä tulee ;)

Toinen vielä ja ympäri koko homman. Tylsää. Ei huvita. Tahtoo kehrätä. Toisaalta pitäisi myös tarkistaa kokeita... Siivosinkin jo.