5. toukokuuta 2009

Nostalgiaa

Tämä oli niin hauska ja hellyttävä ja nostalginen, että ihan pakko tehdä itsekin. Bongattu Tarulta.

Eli muistatko vielä, miltä tuntui olla lapsi? Kun kaikki oli elämässä vielä mahdollista ja nenä keittiöpöydän korkeudella? Kopioi nämä omiin muistiinpanoihisi ja korvaa vastaukseni omillasi. Haasta ystäväsikin muistelemaan. Se voi olla joskus tervettä.

1. Missä ja koska synnyit?
Mikkelin keskussairaalassa reilun kuukauden etuajassa, tammikuussa -70.

2. Onko sinulla sisaruksia?
Yksi 5v nuorempi veli. Olen aina halunnut ja kaivannut kipeästi isosiskoa joka huolehtisi kaikesta...

3. Olitko päivähoidossa vai kotihoidossa?
Ihan pienenä (äitiysloma tuohon aikaan oli olematon) olin hoidossa jollain rouvalla jota en muista. Sitten siirryin Mantille ja Taaville (Mikkeliä tuntevat Maaherrankatu 48 - nykyisen tiilisen kaupparakennuksen tilalla oli puinen ihana talo), ihana vanha pariskunta. Sitten Mamma jäi työkyvyttömyyseläkkeelle ja ryhtyi huolehtimaan meistä.

4. Oliko teillä lemmikkieläimiä?
Aina oli kissa ja koira, lisäksi välillä akvaario (parhaimmillaan kaksi) ja undulaatteja.

5. Muistatko aikaa, kun ei vielä ollut lapsilla turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä tai tapeltiin sisarusten kanssa siitä, kuka saa istua edessä?
Joo! Meillä oli Vauxhall Viva jossa oli kirkkaan, loistavan oranssi tekoturkisistuinsuojat... Ja myöhemmin Dodge Dart, johon ei tarvinnut lisätä turvavöitä edes uuden lain tultua voimaan. Tosin siinä ei voinut keikkua etuistuinten välissä, kun siinä oli yhtenäinen etupenkki.

6. Oliko sinulla mielilelua?
Vaihdellen oli. Pisimpään tykkäsin kai kirjoista ja barbeista. Minna leikki aina pusubarbilla (Minna oli ja on blondi) ja minä Cindyllä. Ja legoista. Ja peleistä - Monopoli oli ehdoton!

7. Muistatko mitä sinusta piti tulla isona?
Äiti oli sairaanhoitaja ja minäkin halusin sellaiseksi. Toisaalta tykkäsin toisten ihmisten hiusten laittamisesta. Mutta kyllä minä pidin kouluakin veljelle ja sen kavereille - keskellä kesää.

8. Olitko ns. näkymätön kiltti lapsi vai jokapaikan apina?
Hankala määritellä. Toisaalta (koulussa) olin superhyperkiltti ja tunnollinen, mutta myös armoton hölöttäjä. Kotona osasin kyllä raivota ja kiukuta, mutta apinaksi ei kai oikein voinut nimitää - kömpelö olen aina ollut.

9. Kuljitko pihoilla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
Kyllä, pitkin pihoja, kalliota (jonne ei oikeasti saanut mennä, vaarallinen paikka) ja pikkumetässä leikkimässä (talon vieressä pieni metsikkö). Mutta avainta ei ollut, koska meillä oli aina Mamma kotona.

10. Nukuitko valot päällä?
En. Mutta sälekaihtimia (inhoan niitä yhä) ei saanut laittaa koskaan kiinni ja näin ikkunastani kuun = katulampun.

11. Lempi lastenohjelmasi?
Eihän niitä silloin pahemmin ollut! Rosvo Rudolf oli kuitenkin ehdoton. Ja Lasse Pöystin lukemat iltasadut! Lisäksi muistan on Heikko Peikon, mutta siitä en tykännyt.

12. Muistatko ensimäistä koulupäivääsi?
Kyllä. Äiti vei, pikkuveli ja paras kaveri Kirsi (kolme päivää vanhempi) mukana. Punainen verkkapuku ja puna-musta reppu. Otettiin valokuvia. Pulpetit eivät olleet enää siinä kivassa hevosenkenkämuodostelmassa kuten keväällä tutustumispäivänä. Ehrnoothin kaksoset (joo, toinen on se Makuunin ei niin fiksu omistaja) tappelivat kun olisivat joutuneet samalle luokalle. Pääsivät eri luokille.

13. Keräilitkö jotain?
Joooo! Kiiltokuvia, paperinukkeja, postimerkkejä, kissakortteja, tarroja, pääsiäismunien sormuksia.... vaikka mitä.

14. Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
Periaatteessa tykkäsin koulussa kaikesta. Paitsi liikunnasta, kalamurekkeesta ja maksakakkarakastikkeesta.

15. Olitko koulukiusattu tai -kiusaaja?
Ala-asteella oli muutama tyyppi joita pelkäsin. Esim. seurakunnan kesäleirillä (noin 9v.) yksi poika ihastui minuun ja lopulta paniikissa pyysin äidin hakemaan minut kesken leirin kotiin. Syksyllä se sama poika olikin tarkkiksella - pelottava. Kyllähän minua aina välillä ilkuttiin - olin outo kun ei ollut äitiä.

16. Mitä harrastit?
Lukemista!!! Neuloin jo silloinkin. Halusin pianotunneille, mutten koskaan päässyt, vaikka sain pianonkin... Ihan pienenä satubalettia ja vähän aikaa balettiakin mutta se loppui opettajan suoraan puheeseen pömppömahaisista ballerinoista.

17. Ystäväsi?
Kulman keltaisen talon Kirsi. Parin sadan metrin päästä Minna. Ihan pienenä alatalon Marjo ennen kuin muutti pois. Koulussa sitten kauempana asuva Jaana.

18. Mieluisin muistosi jostain ensiluokkien tapahtumasta?
Kolmannella luokalla olin joulukuvaelmassa enkeli. Mielestäni en mokannut, mutta iskä väitti, että unohdin sanoa jotain. Neljännellä olin joulukuvaelman kertoja ja minulla oli ihan uusi ja kaunis kukkamekko.

19. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
Nainen, mieletön paksu ja pitkä poninhäntä. Jonain keväänä, muistan kun Minnan ja Ullan kanssa seurattiin häntä ja meidän englanninopettajaa - ne seurustelivat!!! Menivät muuten myöhemmin naimisiin. Epämiellyttävin muisto ko. opettajasta on, kun meillä oli tokaluokalla paripulpetit ja minä olin tietysti Kirsin vieressä. Pojat, Janne ja Jarkko (jolta Minna myöhemmässä elämässä osti omakotitalon) olivat vierekkäin ja ope hermostui ja vaihtoi parit. Jouduin Jarkon viereen.

20. Oliko vanhemmillasi tiukka kuri????
Oli. Iskällä nimenomaan, äidin kuria tai kurittomuutta en muista. Äitipuoli ei pahemmin puuttunut kasvatukseen. Muistan keskustelleeni (riidelleeni, raivonneeni) ensimmäisestä koulun diskoon menosta kauan. Lopulta sain mennä kun kaverin äiti vei ja haki. En koskaan päässyt esim. yökylään.

21. Miten perheesi lomaili?
Kotona. Mummon ja papan mökillä (yöksi kotiin). Myöhemmin äitipuolen vanhempien mökillä (sinne saatettiin jopa jäädä yöksi!)

22. Lempiruokaasi natiaisena oli?
Perunavelli ja röpörieska.

23. Tupakoitiinko teillä vielä sisätiloissa?
Kyllä, koko ajan. Sitten kun äitipuoli tuli taloon, iskä sai tupakoida enää keittiössä liesituulettimen vieressä.

24. Mitä asioita pelkäsit?
70-luvun lapsi: ydinsotaa. Iskän kiukkua (ei ollut koskaan väkivaltainen!), muistan surreeni ja ihmetelleeni, miksi äiti kuoli eikä iskä?

25. Onko sinulla nykyään jo omia lapsia?
Ei ihmissellaisia, vain karvaisia.


Kissakuvahaasteessa ikkuna. Erityisesti Indyn lempipaikka, toinen tietysti makkarin ikkunan edessä lipaston päällä, jossa myös tuuletusikkuna avoinna. Kun ei kerran pihalle pääse, tämä on se paras korvike.